top

Vad är Agility?

Agility kommer från engelskan och betyder snabbhet och vighet. Det är precis vad det handlar om. Agility går ut på att föraren skall dirigera (styra) hunden genom en bana med ett visst antal hinder på så kort tid och med så få fel som möjligt.

 

Sporten uppkom som ett pausprogram på en stor hundtävling, Cruft, i England. Publiken blev stormförtjust och undrade var man kunde lära sig det, så var agility född.

 

Till Sverige kom agilityn 1985 genom Marie Hansson. Hindren på banan är olika hopphinder, tunnlar, balanshinder och inte minst slalom som ser jätteskojigt ut när hunden har full fart igenom.

Att tävla agility är inte så lätt som det ser ut, det krävs mycket arbete. Men förare och hund som blir agilitybitna, är fast i sporten.

 

Det bästa med agilitysporten är att alla kan vara med och ha roligt tillsammans med sin hund, ung som gammal, stor som liten hund, rasren som blandis. Alla kan vi träffas på agilityplanen och träna, kanske tävla och bara ha det trevligt tillsammans.

 

På brukshundklubben i Vänersborg försöker vi att ha olika aktiviteter med agility, som kurser, vidareutbildningar, träningskvällar, tävlingar på alla nivåer, agilityträffar och skojtävlingar.


Vår plan ligger vackert inbäddad i skogsbrynet och är en gammal inäga mitt i Vänersborgs fritidsområde, vilket ger stora möjligheter till trevliga promenader mellan varven på agilityplanen.


Har du frågor eller funderingar tveka inte att kontakt agilityvbg@live.se